23 Kasım 2014 Pazar

Her gün Aspirin almalı mıyım?


Her gün Aspirin almalı mıyım?

Mucize ilaç aspirin gündemden hiç düşmüyor. Hepimizin ağrı kesici ve ateş düşürücü olarak yanımızdan eksik etmediğimiz aspirinin kalp krizi geçirme riskini azalttığının anlaşılmasından bu yana koruyucu olarak da kullanılıyor. Doğal olarak herkesin yanıtını merak ettiği soru da şu: Kim, hangi yaştan itibaren ve ne dozda aspirin kullanmalı ya da gerçekten herkesin kullanması gerekli mi?

Aspirin trombosit adı verilen ve kan pıhtılaşmasında görev yapan hücrelerin işlevini bozduğu için pıhtı oluşumunu engelliyor. Halk arasında kullanılan ifadeyle "kanı sulandırıyor", bunun sonucu olarak da kalp damarlarının pıhtı ve başka etmenlerle tıkanmasıyla oluşan kalp krizlerini azaltıyor. Beyin damarlarının pıhtı ile tıkanması sonucu ortaya çıkan inme hastalığına karşı da koruyucu oluyor.

Bu etkinin bilimsel olarak gösterilişinden bu yana kalp ya da beyin damarlarında hastalığı olan hastalara tedavi amacıyla aspirin verildiği gibi, henüz hastalığı olmayan, ama risk altında kabul edilenlere da koruyucu olarak kullanılıyor.

Aspirin masum bir ilaç mıdır?

Aspirin bazı ciddi yan etkilere yol açabilen bir ilaçtır. Koruyucu amaçla kullanılacağı zaman her hasta için bu yan etkiler göz önüne alınmalıdır.

Aspirin pıhtılaşmayı bozduğu için kişileri kanamaya yatkın hale getirir. O nedenle aktif mide ülseri olanlara, yakın tarihte mide kanaması geçirmiş olanlara veya herhangi bir yerde aktif kanaması olanlara ya da yakın tarihte herhangi bir yerinden kanama geçirenlere aspirin verilmemelidir.
Aspirinin yan etkisi olarak ortaya çıkabilecek mide, barsak veya beyin kanaması gibi olaylar ciddi seyredebilir. Kanama riski en sık 70 yaş üzeri kişilerde görülmektedir.
Pıhtılaşmayı engelleyen diğer ilaçlarla birlikte aspirin alınması durumunda kanama riskinin artacağı unutulmamalıdır.

Astım hastalığı olanlar aspirin kullanmadan önce mutlaka doktorlarıyla görüşmelidirler.
Aspirin mideye dokunan bir ilaçtır. Daha önceden mide sorunu olmayanlarda bile gastrit veya ülser gibi durumlara yol açabilir. Hatta mide kanaması yapabilir. Koruyucu olarak alınan aspirin dozu düşük olduğu için daha emniyetli görünse de düşük dozlarda bile bu sorunlara yol açması mümkündür. Tok karna alınması mideye yapabileceği yan etkileri azaltır.

Aspirin kanserden de koruyor mu?

Aspirinin bazı kanserlere karşı koruyucu etki yaptığı kabul ediliyor ve bu kanser türlerinin başında kalın barsak kanseri yer almakta. Akciğer, prostat, yemek borusu ve meme kanserlerinde de benzer koruyucu etkiye dair gözlemler var.

Aspirinin kansere karşı koruyucu etkisinin olması için en az 5 yıl süreyle sürekli kullanılıyor olması gerektiği de belirtiliyor.

Aspirin almaya kaç yaşında başlamalı?

Bu konuda farklı görüşler olmakla birlikte genelde erkeklerin 40 yaşından sonra, kadınların da menapoz sonrası aspirin almaları önerilmektedir. Ancak aspirin almaya başlamadan önce mutlaka bir doktorla görüşerek kullanıma engel bir durum olup olmadığı yüz yüze görüşülmelidir.

Aspirini ne dozda almalıyız?

Kalp krizi veya inmelere karşı koruyucu amaçla düşük dozda alınmalıdır. Tam tıbbi dozlarla yazarsak 81 mg ile 325 mg arasındaki dozlarda kullanılabilir. Bir bebek aspirininde 80 mg, çocuk aspirininde 100 mg aspirin vardır. Demek ki günde bir bebek veya çocuk aspirini bu amaçla yeterlidir.

Bu yazı Medya Pusula'da yayımlanmıştır.





Hiç yorum yok: