9 Kasım 2018 Cuma

Üniversite İdeası Üzerine

Kadri Yamaç

İktisat ve Toplum Dergisi, Ağustos 2018, yıl 8, sayı 94'te yayınlandı. 

Einstein, “Eğitim, tüm öğrendiklerimiz unutulduğunda geride kalan şeydir” demişti. Günümüz üniversitelerinde okuyan öğrenciler, aldıkları mesleki eğitimi unutacak olsalar geriye ne kalır? Üniversitelerin böyle bir kaygısı var mı? Böyle bir kaygı üniversiteler tarihinde ne zaman görüldü, görüldüyse de süreklilik gösterdi mi? Bazıları, günümüzde üniversite ideasının dönüştüğünü söylüyorlar. Hangi idea söz konusu? Beklentileri, performans, girdi-çıktı, karlılık gibi nerdeyse hemen hepsi ekonomiden ödünç alınmış terimlerle tanımlanan üniversitelerde, hangi referansa dayanarak, hangi ideanın dönüştüğünü ileri süreceğiz?
Uluslararası çevrelerde, üniversite ideası, gündelik popüler konular bir kenara bırakılırsa, çok sağlam çalışmaların üretildiği bir alan. Oysa Türkiye’de, entelektüel çevrelerin pek ilgi duyduğu bir konu değil. Bu yazının amaçlarından biri de bu konuyu, ülkemiz entelektüel çevrelerinde,  tartışmaya açmak olacaktır.   
Üniversiteye üzerine çalışanlar iyi bilir ki üniversitenin (-lerin) ideası üzerine yazmak çetrefil bir konudur. Bu konuda şimdiye kadar Kant’ın Fakülteler Çatışması (Conflict Of the Faculties)(1798), Cardinal Newman’ın Bir üniversite ideası (Idea Of A university) (1854) ve Bill Readings’in Çökmüş Üniversite (University In Ruins) (1996) başlıklı çalışmaları en çok başvurulan ve tartışılan kaynaklar oldular. Her üç kitap da bu konuya damgasını vuran başyapıtlar olmayı başardılar. Jacques Derrida’nın Koşulsuz Üniversite (The University Without Condition) (2002) ve Üniversitenin Gözleri (Eyes of the University) başlıklı eserleri başta olmak üzere üniversiteye dair çok sayıda yayını olduysa da, muhtemeldir ki, Derrida’nın çok zor okunabilen bir yazar olması nedeniyle, hak ettiği derecede ilgi görmedi.
Üniversite ideası Kant için “akıl”, Berlin üniversitesinin ve modern üniversitelerin fikir babası sayılan Humboldt için “kültür”dür. Readings, günümüz üniversite ideasının “mükemmeliyet” olduğunu düşünür. Bu yazıda konuyu, öncelikle bu kişilerin görüşleri ön planda olmak üzere irdeleyeceğim. ........ 
..........

Makalenin tamamını okumak için:




[1] https://www.brainyquote.com/quotes/albert_einstein_108304

Hiç yorum yok: